Galleribesök - Moderna utställningen 2010
Uppgift 1
Hur speglas samhället genom de olika konstverken tycker du?
Jag tycker att samhället speglas på flera olika sätt genom de olika konstverken som jag såg på galleribesöket, många utav dem speglar olika problem som vi har i samhället idag. Bland annat såg jag ett konstverk som visade massa stolar med fastsydda delar utav kläder på. Den skulle jag vilja tolka som att det är väldigt bestämt i dagens samhälle hur man skall vara och bete sig för att passa in, att människan som vi ser framför oss kanske inte alls är den som hon eller han utgör sig för att vara, men idag så är många rädda för att visa sina rätta jag. Så jag skulle vilja tolka det konstverket som att vi lever i ett samhälle där man egentligen inte har några riktiga människor omkring sig. Utan att de är många där ute som bara spelar en roll för att passa in. Ungefär samma budskap tolkade jag även i en annan bild där konstnären hade målat en dörr utan handtag, även där är vi rädda för att komma ut och visa vilka vi egentligen är och är istället som samhället tycker att man ska vara. Ett annat samhällsproblem som kom fram väldigt tydligt var att vi släpper ut för mycket olja osv. som förstör naturen, detta visade en konstnär väldigt bra genom en väldigt enkel skulptur som bestod utav en stor tunna som läckte ut olja.
Kan man tala om ”svensk konst” i den globaliserade värld vi lever i? (utsällningen sägs ju handla om svensk samtidskonst) Hur definierar man i så fall vad det är?
Jag funderade mycket på vad svensk konst egentligen är och efter att jag slog upp det på wikipedia fick jag detta svar: ”Med svensk konst menas här konst utförd i Sverige, av en svensk konstnär.” Då inget annat kom upp utom just konst tillverkad utav svenskar så skulle jag också vilja säga att det är det som är svensk konst. Visst tycker jag att en del konsten som visades på museet handlar om samhällsspeglingar i Sverige men jag vet att det är sådant som inte endast finns i Sverige utan att det finns många länder som skulle kunna känna igen sig i de skildringarna som ställdes ut. Men konst av svenskar i Sverige är i alla fall svensk konst för mig.
Vad går gränsen för vad som är konst eller inte, tycker du?
När jag gick runt på utställningen så tyckte jag att jag såg flera saker som jag vet att jag utan problem skulle kunna klara av att göra likadant som tillexempel ställa massa skor i en rund ring eller att göra en pyramid gjord av glasspinnar. Då tänkte jag att detta kan väl inte vara konst. Detta har jag dock tänkt på sedan dess och helt ändrat min uppfattning om. Jag tycker att allt som man själv väljer att betrakta som ett konstverk är konst. Oberoende om det är något vackert eller helt bedrövligt fult, något som har någon mening eller något som helt saknar baktanke så anser jag att det som du som skapare väljer att kalla för konst är konst.
Uppgift 2.
Välj det konstverk du tycker bäst om.
- Beskriv det.
Det konstverk som jag tyckte bäst om var en målning utav Andreas Eriksson som hette Hornuggla. Bilden föreställde en uggla.
- Vad är det du gillar (färgerna, motivet, sättet den är gjord på osv,)
Egentligen vet jag inte riktigt vad som jag gillade så mycket med bilden. För det var bara en uggla på hela bilden. Ugglan var målad i svart, liksom bakgrunden runt om den. Den var gjord i akryl vilket jag tyckte gjorde ugglan mer levande på något sett. Jag vet inte varför men jag tyckte just den här bilden väckte mycket känslor. Ugglan hade ögon som gjorde att jag på något sätt verkligen fastna på bilden och jag kände att jag ville ha svar på vad som fanns där bakom dennes ögon. Hela konstverket var förövrigt mycket vackert.
- Vad tror du att verket betyder? Varför? Titta även på titeln, berättar det något om innehållet?
Som jag skrev i frågan innan så vet jag inte alls vad verket betyder, faktiskt vet jag inte ens om den har någon mening överhuvudtaget. Detta konstverks titel är som sagt Hornuggla, som är den art som ugglan på bilden föreställer.